Chăn nuôi gà công nghiệp: Tầm quan trọng của 7 ngày đầu tiên

Chăn nuôi gà công nghiệp: Tầm quan trọng của 7 ngày đầu tiên

[Tạp chí Chăn nuôi Việt Nam] – Trong 7 ngày đầu của chu kỳ, gà luôn có sự tăng trọng nhanh nhất. Các chuyên gia dinh dưỡng đã có những nghiên cứu đặc biệt dành cho bước đầu của một lứa gà chất lượng.

Đạt được tiềm năng di truyền của gà là phương thức chắc chắn để cải thiện lợi nhuận dành cho người chăn nuôi, nhưng không dễ để đạt được hiệu những gì mong muốn. “Hiện tại, quy trình chăn nuôi của chúng tôi có thể chỉ cần 28 ngày để có thể đưa vào sản xuất”, theo chuyên gia dinh dưỡng cao cấp tại nhà sản xuất thức ăn hỗn hợp của Anh, ABN, Brian Kenyon. “7 ngày, tức là 25% của vòng đời gà, nên chúng tôi cần đầu tư tốt nhất cho giai đoạn này.” Gà con sẽ tăng trọng khoảng 42g một ngày, và đến 42 ngày sẽ là đạt ít nhất 2,8 kg”, ông Kenyon giải thích, “tạo nên tỷ lệ tăng trọng hàng ngày là 66g. Nhưng hãy xem xét bảy ngày đầu tiên, khi trọng lượng mục tiêu là 189g – “đó là mức tăng gấp 5 lần trọng lượng cơ thể và là tốc độ nhanh nhất mà gà con sẽ phát triển.”

Chăn nuôi gà công nghiệp: Tầm quan trọng của 7 ngày đầu tiên

3 thử thách mà gà con phải đối mặt

7 ngày đầu tiên sẽ là giai đoạn quan trọng tạo nên bước ngoặc tăng trưởng, tuy vậy cũng sẽ là những thiệt hại không thể cứu chữa nếu có những sai lầm. Trong môi trường chăn nuôi không kháng sinh, theo yêu cầu của các nước tiên tiến trên thế giới, việc hạn chế lây nhiễm bệnh là điều kiện tiên quyết.

Theo ông Kenyon, thách thức về sức khỏe lớn nhất cho gà con là chuyển từ hấp thụ dinh dưỡng sẵn trong lòng đỏ trứng sang việc tiêu hóa thức ăn hỗn hợp. “Quá trình chuyển đổi thức ăn là một thành công khi khi vật nuôi đáp ứng tốt sự chuyển đổi dinh dưỡng, không có các vấn đề về tiêu hóa dẫn đến tử vong”. Sự phát triển của cơ, xương, những yếu tố tạo nên một đàn gà khỏe mạnh, bắt nguồn từ nhiều yếu tố ngoại vi như nhiệt độ ấp trứng và ánh sáng, giúp các tế bào bắt đầu phát triển.

Dinh dưỡng và sức khỏe đường ruột

Tỷ lệ tăng trọng có thể là những con số ấn tượng, nhưng sự phát triển của đường ruột thậm chí còn nhanh hơn. Ông Kenyon nói: “Ngay lập tức sau khi nở, tỷ lệ phát triển của ruột non còn lớn hơn so với trọng lượng cơ thể”. Một ảnh hưởng lớn trên đó là thời gian để nuôi. “Lượng thức ăn ăn vào kích thích ruột tăng trưởng; Tiếp theo đó là tăng trọng noãn hoàn. Vì vậy, điều quan trọng là khi một con gà bắt đầu ăn, nó sẽ luôn có thể tiếp cận nguồn thức ăn, hoặc đó là một mô hình trang trại thất bại”. Và đảm bảo rằng thức ăn được tối ưu hóa cho sự phát triển của đường ruột là rất cần thiết, ông Kenyon nói. “Chúng tôi đang cố gắng cân bằng dinh dưỡng, bởi vì bất kỳ lượng dư thừa nào sẽ được sử dụng bởi vi khuẩn xấu trong ruột hoặc gây lãng phí.” “Cả hai đều có thể có tác động tiêu cực đến sức khỏe của gà nhằm tránh tình trạng dư thừa trong chuồng trại. “

Giữ chế độ ăn uống phù hợp nhất có thể

Một tổ hợp các yếu tố bao gồm chất lượng nguyên liệu, xử lý nhiệt, dạng thức ăn và bất kỳ chất phụ gia nào như men vi sinh, axit prebiotic và thuốc nấm mốc, sẽ tạo nên một bài toán hóc búa cho nhà chăn nuôi. Thức ăn dành cho giai đoạn khởi đầu của gà con thường bao gồm lúa mì, lúa mạch hoặc ngô ở các cấp độ khác nhau, được bổ sung bằng nguồn protein như đậu nành, cải dầu hoặc bột cá, một lượng nhỏ dầu, và một ít từ hạt hướng dương. Dĩ nhiên không thể thiếu vitamin và vi khoáng, những nguyên tố hàng đầu cho dinh dưỡng gà con. “Trong một thế giới lý tưởng, có một số nguyên liệu thô mà tôi thích đưa vào thức ăn cho gà con của chúng tôi, nhưng đôi lúc chúng tôi phải mua với số lượng lớn chứ không thể chọn lựa”, ông Kenyon nói, “Chúng tôi cũng cần phải duy trì chế độ ăn nhất quán nhất có thể.”

Một số quy định về quản lý thức ăn chăn nuôi cũng đóng vai trò quan trọng, nhưng sở thích của khách hàng cũng quan trọng không kém. “Chúng tôi không thể sử dụng bột cá trong khẩu phần tại Anh, và một số khách hàng đang yêu cầu bỏ cả dầu cọ” – theo ông Kenyon, một người có nhiều kinh nghiệm kinh doanh tại Anh. Và cuối cùng, yếu tố chất lượng của các loại nguyên liệu cũng cần tính toán lại.

Tác dụng của các yếu tố khiến cản trở dinh dưỡng

Các loại thực vật không được sinh ra để người ta ăn chúng. Chúng chứa các thành phần cản trở tiêu hóa. Để dễ hấp thụ, một loạt các quy trình diễn ra để làm cho thức ăn dễ tiêu hóa nhất có thể, bao gồm xử lý nhiệt, bổ sung các chất phụ gia như enzyme thức ăn để giảm thiểu các yếu tố khó tiêu hóa trong thức ăn. Tóm lại, ông Kenyon cho rằng gà thịt hiện đại có tiềm năng di truyền để tăng cân nhanh chóng trong bảy ngày đầu tiên, được hỗ trợ bởi sự tăng trưởng và phát triển nhanh hơn nữa trong đường ruột. “Chúng tôi có thể đạt được thách thức đó thông qua quản lý nhà và chăn nuôi tốt và bổ sung rằng với một loại thức ăn bao gồm các nguyên liệu thô chất lượng cao được cân bằng về protein năng lượng để phù hợp với yêu cầu của hệ thống sản xuất.”

Hồ Khoa dịch

359 thoughts on “Chăn nuôi gà công nghiệp: Tầm quan trọng của 7 ngày đầu tiên

 1. NeooFaw says:

  Здесь вы можете заказать копию любого сайта под ключ, недорого и качественно, при этом не тратя свое время на различные программы и фриланс-сервисы.

  Клонированию подлежат сайты как на конструкторах, так и на движках:
  – Tilda (Тильда)
  – Wix (Викс)
  – Joomla (Джумла)
  – WordPress (Вордпресс)
  – Bitrix (Битрикс)
  и т.д.
  телефон 8-996-725-20-75 звоните пишите viber watsapp
  Копируются не только одностраничные сайты на подобии Landing Page, но и многостраничные. Создается полная копия сайта и настраиваются формы для отправки заявок и сообщений. Кроме того, подключается админка (админ панель), позволяющая редактировать код сайта, изменять текст, загружать изображения и документы.

  Здесь вы получите весь комплекс услуг по копированию, разработке и продвижению сайта в Яндексе и Google.

  Хотите узнать сколько стоит сделать копию сайта?
  напишите нам
  8-996-725-20-75 звоните пишите viber watsapp

  Here you can order a copy of any site turnkey, inexpensive and high quality, while not wasting your time on various programs and freelance services.

  Cloning sites are subject to both designers and engines:
  – Tilda (Tilda)
  – Wix (Wicks)
  – Joomla (Joomla)
  – WordPress (WordPress)
  – Bitrix (Bitrix)
  etc.
  phone 8-996-725-20-75 call write viber watsapp
  Not only single-page sites like Landing Page are copied, but also multi-page sites. A full copy of the site is created and forms for sending requests and messages are set up. In addition, the admin panel is connected, which allows you to edit the site code, change the text, upload images and documents.

  Here you will get a full range of services for copying, development and promotion of the site in Yandex and Google.

  Do you want to know how much it costs to make a copy of the site?
  write to us
  8-996-725-20-75 call write viber watsapp

 2. Александр says:

  Приветствую!
  Отправим Ваше коммерческое предложение владельцам/администраторам более 800 000 сайтов!

  Несколько плюсов работы с нами:

  – Приятные цены – нам выгодно, чтобы заказчик получал прибыль, значительно превышающую цену рассылки и заказывал снова

  – Все максимально прозрачно:
  Предоставим скриншоты из софта, с подробными отчетами о результатах рассылки, подтверждающие выполнение обязательств с нашей стороны.

  – В отличии от большинства наших конкурентов, оплата ТОЛЬКО за УСПЕШНО доставленные сообщения.

  Свяжитесь с нами в течении суток и в качестве бонуса, получите бесплатное составление оффера для Вашей рассылки!
  Наш E-mail: formmarketing2020@gmail.com

  P.S. Извините за беспокойство, если мы с Вами уже сотрудничаем.

 3. Herminia Schilder says:

  Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and everything. But just imagine if you added some great photos or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips, this blog could certainly be one of the best in its field. Amazing blog!

 4. Yolandaviozy2587 says:

  Perfect update of captcha recognition package “XRumer 19.0 + XEvil”:
  captchas breaking of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 12000 another categories of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

  FREE DEMO AVAILABLE!

  See you later 😉

 5. Yolandaviozy7378 says:

  Absolutely NEW update of captcha breaking package “XEvil 4.0”:
  captcha solving of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 12000 another subtypes of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.

  Free XEvil Demo available.

  Good luck 😉

 6. Yolandaviozy3192 says:

  Perfect update of captchas regignizing software “XRumer 19.0 + XEvil 4.0”:
  captchas regignizing of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 12000 another size-types of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.

  Free XEvil Demo available.

  Good luck!

 7. Yolandaviozy5453 says:

  Absolutely NEW update of captcha solving package “XEvil 4.0”:
  captcha recognition of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 12000 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

  Free XEvil Demo available.

  See you later 😉

 8. Yolandaviozy8286 says:

  Perfect update of captchas solving package “XRumer 19.0 + XEvil 4.0”:
  captcha recognition of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 12000 another subtypes of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.

  Free XEvil Demo available.

  Good luck 😉

 9. Yolandaviozy6838 says:

  Perfect update of captchas regignizing software “XRumer 19.0 + XEvil”:
  captcha recognition of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 12000 another size-types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other software.

  Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.

  Free XEvil Demo available.

  Good luck!

 10. Art Calise says:

  naturally like your web site however you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the reality however I will definitely come back again.

 11. Fredia Hadley says:

  I as well as my buddies came looking through the good strategies from the website and before long developed an awful suspicion I never expressed respect to the web site owner for them. All of the men became as a consequence stimulated to see all of them and already have unquestionably been using these things. Thank you for truly being indeed kind and also for making a decision on variety of decent subject matter millions of individuals are really desperate to be informed on. Our own honest apologies for not expressing appreciation to sooner.

 12. Criselda Daffin says:

  Hiya very nice web site!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds also…I am glad to search out numerous helpful information here within the submit, we want work out extra techniques in this regard, thank you for sharing.

 13. Tuyet Getz says:

  Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 14. Gavin Dettmer says:

  I have been browsing on-line more than 3 hours as of late, yet I never discovered any interesting article like yours. It is pretty price sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made just right content as you did, the internet will probably be a lot more useful than ever before. “It’s all right to have butterflies in your stomach. Just get them to fly in formation.” by Dr. Rob Gilbert.

 15. Kendrick Konye says:

  Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 16. Ettie Bolanos says:

  certainly like your website but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the truth on the other hand I’ll certainly come again again.

 17. Selma Pipia says:

  Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too great. I really like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read far more from you. This is really a great web site.

 18. Josef Nienhaus says:

  Hi there very nice website!! Man .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds additionally…I’m satisfied to search out a lot of useful info right here within the put up, we need work out extra strategies in this regard, thank you for sharing.

 19. Del Narciso says:

  Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is magnificent blog. A great read. I will definitely be back.

 20. Chrystal Swentzel says:

  Hey very cool website!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your website and take the feeds also…I am glad to search out numerous helpful information right here within the submit, we want develop more techniques in this regard, thanks for sharing.

 21. Omega Pini says:

  Thank you for your entire labor on this web page. Betty loves managing investigation and it’s simple to grasp why. All of us know all regarding the dynamic ways you produce rewarding tactics on the web blog and recommend participation from website visitors on the concern then our favorite princess is certainly learning a lot. Have fun with the remaining portion of the new year. You are always carrying out a fantastic job.

 22. Jenny Umbel says:

  I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 23. Ronnie Mayne Arbuckle says:

  Its such as you read my thoughts! You appear to know so much approximately this, such as you wrote the e book in it or something. I feel that you just could do with a few percent to power the message home a little bit, but other than that, that is wonderful blog. A fantastic read. Ill certainly be back. Ronnie Mayne Arbuckle

 24. Candice Stauble says:

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 25. Clement Luyando says:

  I intended to create you one very little remark just to say thanks again considering the pleasant advice you’ve provided at this time. This is particularly generous with people like you to deliver extensively precisely what many of us would have distributed for an electronic book to help with making some bucks for their own end, even more so since you could possibly have tried it if you ever desired. The techniques in addition worked to be a great way to be sure that other people online have the same interest much like my own to find out great deal more in terms of this condition. I know there are lots of more enjoyable situations ahead for folks who check out your site.

 26. Emmy Kobus says:

  I wanted to post a small comment to be able to appreciate you for all of the stunning information you are writing at this site. My time-consuming internet search has now been recognized with reasonable suggestions to write about with my best friends. I ‘d suppose that we site visitors actually are very endowed to be in a good place with very many wonderful individuals with very helpful methods. I feel very grateful to have seen your weblog and look forward to tons of more enjoyable minutes reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

 27. Jc Struggs says:

  Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 28. cialis says:

  In January matrix year, small yhxigg level ill. It’s okay, just a submissive viagra 100mg, which passed in five days. But the temperature suddenly returned away the ending of the month: the thermometer showed 43. The old bean was urgently hospitalized with fever and convulsions. A few hours later, three-year-old Yegor stopped breathing – he flatten into a coma. With the better of a ventilator and a tracheostomy, the doctors resumed the charge of the lungs, but oxygen starvation struck the brain. The kid has lost the aggregate that he managed to learn in three years. The diagnosis is posthypoxic encyphalopathy.

 29. Willie Hero says:

  Thanks for sharing excellent informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a perfect web site.

 30. Karl Rizzio says:

  I precisely had to appreciate you once again. I do not know the things I would have tried in the absence of these methods shared by you concerning my situation. Completely was an absolute challenging case in my opinion, but witnessing the professional fashion you solved the issue made me to leap with happiness. I’m happy for this assistance and even have high hopes you find out what a great job you were providing educating the others all through your site. More than likely you have never encountered all of us.

 31. Kenneth Amacher says:

  Needed to write you that very little remark just to give many thanks once again for the unique strategies you have shared on this page. It was really strangely open-handed with people like you to supply unhampered all most people would’ve supplied for an ebook to earn some money for their own end, most notably since you could have tried it if you desired. These creative ideas also acted as a good way to know that many people have the identical passion similar to my personal own to understand lots more with respect to this matter. I am sure there are thousands of more enjoyable situations up front for those who read carefully your blog.

 32. Frederick Yoders says:

  I in addition to my buddies ended up following the nice recommendations on the website and then suddenly developed a terrible feeling I had not thanked the site owner for those secrets. Those young boys were so passionate to read them and already have very much been loving these things. I appreciate you for really being really kind and also for picking out certain extraordinary subject matter most people are really desirous to learn about. My sincere apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 33. Monty Seaver says:

  My husband and i were very ecstatic that Chris managed to do his studies through the entire precious recommendations he grabbed from your own web site. It’s not at all simplistic to just possibly be freely giving concepts other folks might have been selling. Therefore we remember we have the blog owner to give thanks to for this. The specific explanations you’ve made, the easy blog navigation, the friendships you can make it easier to foster – it’s got everything extraordinary, and it is facilitating our son in addition to the family consider that the topic is pleasurable, and that’s especially serious. Thank you for everything!

 34. Samuel Herms says:

  Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and net and this is really irritating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 35. Ashely Seidt says:

  hello there and thank you for your information – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this site, since I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon..

 36. Clinton Strange says:

  Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good website with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 37. Neal Rolff says:

  I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They are very convincing and will definitely work. Still, the posts are very short for beginners. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 38. Tanika Falt says:

  Your waymethodmeansmode of describingexplainingtelling everythingallthe whole thing in this articlepostpiece of writingparagraph is reallyactuallyin facttrulygenuinely nicepleasantgoodfastidious, allevery one canbe able tobe capable of easilywithout difficultyeffortlesslysimply understandknowbe aware of it, Thanks a lot.

 39. Jewell Cowett says:

  Deha Nakliyat kurulduğu günden bu yana kaliteli hizmetleri ve müşteri memnuniyet esaslı çalışma sistemiyle siz değerli müşterilerin taşımacılıkta güvenilir adresi olmaktadır. Ankara ve diğer illerde ev ve iş yeri taşımacılığının vazgeçilmez adreslerinden birisi olarak bilinmektedir. Sizler de taşımacılıkta üstün hizmet kalitesi sağlamak istiyorsanız firmamızı tercih edebilirsiniz. Ankara evden eve nakliyat ile Ankara ve çevresinde kaliteli hizmet alabileceğiniz gibi çevre iller için de aynı değer ve kalitede nakliye hizmetini başarılı bir şekilde alabilirsiniz. Nakliye çalışmalarında kaliteli güvence, ekonomik fiyat ve hızlı teslimat ayrıcalığı gerçekleştirmek için iletişim numaralardan bizlere ulaşabilir ve anında sorunsuz ve güvenilir nakliye hizmeti almaya başlayabilirsiniz. Evden eve ya da diğer nakliye alanlarında profesyonel nakliye desteği almak için randevu için 0312 319 65 65 numaralı telefondan bizlere istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Günün her saatinde 7/24 iletişim için biz buradayız.

 40. Stefan Pickhardt says:

  Congratulations on having Hands down the most sophisticated blogs Ive come throughout in most time! Its just incredible how much you can detract from a thing mainly because of how visually beautiful it’s. Youve put collectively a very good blog space -great graphics, videos, layout. This really is undoubtedly a must-see weblog!

 41. Elias Railsback says:

  My spouse and i felt so peaceful Edward could deal with his investigation with the ideas he gained from your very own site. It’s not at all simplistic to simply always be giving for free helpful hints which usually some others may have been making money from. So we figure out we’ve got you to be grateful to for that. All of the explanations you’ve made, the simple site menu, the relationships your site help to engender – it’s mostly astonishing, and it’s leading our son and us feel that that theme is excellent, which is certainly wonderfully indispensable. Thanks for the whole thing!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *